Venemaa võimud suretavad välja Sahharovi Keskuse ja teised inimõiguste kaitse organisatsioonid

Euroopa Parlamendi liikme Urmas Paeti sõnul on inimõigusorganisatsioonide ahistamine Venemaal võtmas järjest karmimaid jooni ning see viib inimõigusorganisatsioonide tegevuse lõpetamiseni Venemaal.

Paet ütles täna Brüsselis, et lõppenud aasta viimastel päevadel täiendas Venemaa justiitsministeerium oluliselt nn välisagentide nimekirja, kuhu lisas ka mitmed olulised inimõiguste kaitsega tegelevad organisatsioonid. “Tegin ettepaneku käsitleda seda teemat eelseisval Euroopa Parlamendi täiskogu istungil.”

“Nii lisati välisagentide hulka näiteks Andrei Sahharovi Keskus, Kaliningradi inimõigustekeskus, Peterburi diskrimineerimisvastane keskus ja paljud teised. Sahharovi Keskus pandi välisagentide nimekirja vaid mõni päev pärast seda, kui Euroopa Parlament oli välja andnud 2014. aasta Sahharovi-nimelise inimõiguste kaitse auhinna,” lisas Paet.

Paeti sõnul on nende sammude põhjus Venemaa juhtide hirm omaenda rahva ja ühiskonna ees. “Vastasel korral ei peaks inimõiguste kaitsmisega tegelevaid organisatsioone ahistama ja välja suretama.”

Ta lisas, et Euroopa Liit ja seal hulgas Euroopa Parlament peavad avaldama selget toetust inimõiguste organisatsioonide tegevusele. “Välisagendi staatus on paraku kiire tee ühingu tegevuse lõppemiseni Venemaal. Praeguseks on inimõiguste organisatsioone välisagendiks kuulutatud juba üle kahekümne,” ütles Paet.

Lisainfo:
urmas.paet@europarl.europa.eu
www.urmaspaet.eu