Paet: Pariisi tragöödia teadvustab Euroopale paljude riikide terroristlike rünnakute igapäeva

Tragöödia Prantsuse karikatuuriajakirja Charlie Hebdo toimetuses pööras eurooplaste tähelepanu terrorismikoledustele, mis paraku on juba pikka aega paljude väljaspool Euroopat asuvate riikide igapäev.

Äärmuslaste terroristlik tegevus on järk-järgult oma tegevusareaali laiendanud ning jõudnud nüüdseks selgelt ka Euroopasse. Kuigi äärmusterroristid on viimastel aastatel tapnud ka Euroopas kümneid inimesi, kipub see paraku kiiresti ununema. Nii tasub ka praeguse Pariisi tragöödia juures mäletada ja mälestada näiteks Breiviku kuritöö ohvreid Norras ja hiljutisi Brüsseli rünnakutes hukkunuid. See kõik on äärmuslaste tegutsemise tulemus.

Samas hukkub iga päev äärmuslastest terroristide tegevuse läbi kümneid ja sadu inimesi Süürias, Iraagis, Nigeerias, Liibüas, Jeemenis, Somaalias, Afganistanis, Pakistanis ja paljudes teistes riikides. See on nende riikide karm argipäev, millega ei tohi leppida. Pariisi tragöödia järel on ka Euroopale veelgi selgem, et inimeste kannatused terrorismi tõttu ka väljapool Euroopat on samasugune tragöödia ning see ei jäta puudutamata ka Euroopat.

Seega on üheselt selge, et äärmusluse ja terrorismiga saab võidelda ainult maksimaalses rahvusvahelises koostöös ning võimalikult paljude riikide tõsises panustamises, hoolimata sellest, kus täpselt üks või teine terroriakt aset leidis. Äärmuslaste terrorism on kasvaja, mis puudutab potentsiaalselt paraku kõiki.