EL peab reageerima uue külmutatud konflikti tekkele Ukrainas

Venemaa innustas Ukraina Donetski ja Luganski piirkonnas ebaseaduslikke valimisi läbi viima ning seetõttu tuleb Euroopa Liidul kiiresti oluliselt täiendada sanktsioneeritavate isikute ja ettevõtete nimekirja, sõnas Euroopa Parlamendi liige Urmas Paet.

Paet märkis, et Euroopa Liit soovis korduvalt, et Venemaa ei mahitaks Ukraina Donetski ja Luganski piirkonnas ebaseaduslike valimiste läbiviimist, kuid Venemaa toimis vastupidiselt. “Venemaa julgustas nende niinimetatud valimiste läbiviimist igati, et muuta lahenduse leidmine Ida-Ukraina konfliktipiirkonnas veelgi keerulisemaks,” teatas Paet BNS-ile.

Paeti hinnangul astuti niinimetatud valimiste korraldamisega pikk samm edasi uue külmutatud konfliktiala tekkeks Venemaa naaberriigis. “Venemaa kasutab külmutatud konfliktide loomist selleks, et peatada vastavate riikide liikumist Euroopa Liidu ja NATO suunas. Nii on see olnud Gruusias Abhaasia ja Lõuna-Osseetiaga, Moldovas Transnistriaga ning aasta algul Ukrainas Krimmiga. Nüüd on sellesse loetellu lisandumas Donetski ja Luganski piirkond Ukrainas,” sõnas ta.

“Eelseisev Euroopa Liidu Nõukogu istung peab tulenevalt diplomaatiliste edusammude puudumisest ning selgelt negatiivsestest arengutest täiendama sanktsioonide nimekirja vähemalt nende isikute ja ettevõtetega, kes on vägivaldsele ebaseaduslikule tegevusele Ida-Ukrainas värskelt kaasa aidanud,” ütles Paet, kelle hinnangul suurendab reageerimata jätmine taas ka sõjalise jõu kasutamise ohtu Venemaa poolt.