Urmas Paet: Memoriali sulgemine Venemaal oleks suur löök sõltumatule ajaloouurimisele ja inimõigustele

Euroopa Parlamendi liikme Urmas Paeti sõnul oleks Vene võimude otsus sulgeda sõltumatu ajaloouurimisorganisatsioon Memorial suur löök paljudele, kes kannatasid Nõukogude repressioonides ning inimõiguste kaitsele Venemaal tervikuna.

“Memorial on üle 20 aasta uurinud ja talletanud Nõukogude Liidu repressioonipoliitikat nii tervikpildis kui tuhandete inimeste isiklike lugude kaudu. Tänasele Venemaa juhtkonnale see ei meeldi ning suund on võetud Memoriali likvideerimisele,” ütles Paet.

Homme peaks selles küsmuses toimuma Venemaal kohtuistung.

“Külastasin Moskvas Memoriali selle aasta veebruaris ning nägin ka ise, millise põhjalikkuse ja tundlikkusega Memoriali inimesed on Nõukogude repressioonides kannatanute lugudega ümber käinud. Selle organisatsiooni sulgemine oleks lisaks suur löök ka inimlikkusele tänasel Venemaal,” ütles Paet.

Ta lisas, et Memoriali sulgemisega tallaks Vene võim sadade tuhandede represseeritute ja nende lähedaste mälestustel ja kannatustel.