Sidesüsteemideta lendavad Vene sõjalennukid ohustavad Euroopas reisilennukeid

Euroopa Parlamendi liige Urmas Paet esitas Euroopa Komisjonile arupärimise seoses Vene sõjaväe lennukite sagenenud lendudega Euroopa õhuruumis, mis tekitavad ohtu reisilennukitele.

Paeti sõnul lendab Euroopa õhuruumis, seal hulgas Läänemere piirkonnas, järjest rohkem Vene sõjaväe lennukeid, millel ei ole sidesüsteemid sisse lülitatud ning mis ei võta ühendust lennujuhtidega. “See kujutab endast kasvavat riski tsiviillennukitele, kes oma sidesüsteemide kaudu Vene sõjalennukeid ei näe,” ütles ta.

Paet küsis Euroopa Komisjonilt, mida kavatsetakse ette võtta, et tagada tsiviillennukite ja reisijate turvalisus. “Üks võimalus oleks algatada rahvusvaheliste kokkulepete muutmine, et sõjaväe lennukite lennud sisselülitamata sidesüsteemidega poleks enam aktsepteeritavad,” ütles ta.

Paeti sõnul tuleks tegutseda enne, kui väga tiheda lennuliiklusega Euroopa õhuruumis midagi tõsist juhtub.