Paavst Franciscus kutsus europarlamendis esinedes Euroopat foobiatest loobuma

Paavst Franciscus ütles täna Strasbourgis Euroopa Parlamendis esinedes, et Euroopa peab keskenduma kõigi inimeste väärikuse hoidmisele, foobiatest loobumisele ning kõigele euroopalikule.

Euroopa Parlamendi liikme Urmas Paeti sõnul on paavst Franciscuse kõne europarlamendis ajalooline, sest viimati esines Euroopa Parlamendi ees paavst Johannes Paulus II rohkem kui 25 aastat tagasi. “Nüüdseks on kadunud need tõkked, mis siis Euroopat lõhestasid. Samas on vägagi päevakajaline Euroopa tugevdamine, ühtsus ja uuendamine,” ütles ta.

Paet lisas, et Euroopa tugevdamise kõrval oli paavsti sõnavõtus olulisel kohal inimlikkus ja iga inimese väärikus. “Oluline on vastu seista levivale ükskõiksusele, austada inimväärikust ja seda peavad silmas pidama ka Euroopa Liidu kujundatavad poliitikad,” lisas ta.

Paavst tunnustas ka Euroopa Liidu laienemist. “Euroopa Liidu laienemine on kõige olulisem rahu kindlustaja Euroopas ning seetõttu tuleb jätkata ELi laienemisega, ” ütles Paet paavst Franciscuse kõnet hinnates. “Euroopa peab õppima oma minevikust.”