Lasteõiguste ränga rikkumise all kannatavad iga päev miljonid lapsed

Euroopa Parlamendi liige Urmas Paet ütles Strasbourgis Euroopa Parlamendi täiskogu istungil lasteõiguste arutelul, et laste õiguste rikkumise traagiline kirjeldaja on hukkunud laste arv. Eelmisel aastal suri maailmas 6,5 miljonit last.

Paeti sõnul on lasteõiguste konventsioon kõige suurema ühinenud riikide arvuga konventsioon maailmas, kuid seda rikutakse pidevalt. “150 miljonit last ei oska lugeda ega kirjutada, suur hulk lapsi sureb haigustesse, mille ravimise ja piiramisega maailm juba ammu hakkama saab,” lisas ta.

Paet ütles Euroopa Parlamendis, et iga päev rikutakse miljonite laste õigusi. “Iga neljandat last kasutatakse vähemarenenud riikides lapstööjõuna, miljoneid diskrimineeritakse või nad kogevad füüsilist ja seksuaalset vägivalda ning ärakasutamist. Konfliktides Süürias, Iraagis, Ukrainas ja mujal kannatavad otseselt miljonid lapsed,” sõnas ta.

Paet lisas, et 25aastaseks saanud lasteõiguste konventsiooni põhimõtete elluviimisega tuleb tegelda samavõrd tõsiselt kui 10 või 20 aastat tagasi. “Lastekaitse ja -õiguste temaatika tuleb siduda paljude teiste arenguprotsessidega.”