Transponderiteta Vene sõjalennukid ohustavad Läänemere kohal reisilennukeid

Transponderiteta ja sisselülitamata sidesüsteemideta lendavad Vene sõjaväelennukid ohustavad Euroopa õhuruumis, seal hulgas Läänemere piirkonnas reisilennukeid.

Läänemere kohal on kasvanud Vene sõjalennukite liikumissagedus hüppeliselt. Samas on siinses Läänemere piirkonnas mitu rahvusvahelist lennujaama, kus reisilennukite liiklus on tihe ning lennukid muudavad kõrgust ja teevad manöövreid. Nii on transponderiteta sõjaväelennukite lennud Kopenhaageni, Stockholmi, Helsingi, Riia, Tallinna ja Gdanski lennuvälja läheduses eriti ohtlikud.

Esitasin ettepaneku ja arupärimise Euroopa Komisjonile, et selle olukorra muutmiseks samme astuda. Tuleks algatada rahvusvahelise lennunduse konventsiooni muutmine, et keelata ka sõjaväelennukitel transponderiteta ehk pimedana lendamine. Olukorda tuleb muuta enne, kui mõni suurem katastroof juhtub.

Viimastel kuudel on olnud mitmeid kokkupõrkelähedasi olukordi reisilennukite ja transponderiteta lennanud sõjalennukite vahel. See on tõsine mäng inimeludega, mis tuleb lõpetada.