Ka jõululaupäeval vajab Ukrainas abi 1,4 miljonit inimest

Ka tänasel jõululaupäeval vajab sõjast räsitud Ukrainas ÜRO humanitaarabi koordinatsioonibüroo (OCHA) andmetel  abi 1,4 miljonit inimest, kellest OCHA püüab jõuda 900 000 abivajajani.
Ukraina konfliktis kannatanute aitamiseks on vaja 189 miljonit dollarit. Suur osa kannatajatest on lapsed. Konflikt on puudutanud umbes miljonit last, kellest paljud ei saa koolis käia ning umbes 10 000 last on riigi otsese hoole all.

Olukorra teeb veelgi raskemaks see, et juurdepääs abiajajateni on väga keeruline piirkondades, mis ei ole Ukraina valitsuse kontrolli all. Tänaste Minski kõneluste üks ülesandeid peab olema kõigile piirkondadele humanitaarabi ligipääs.

Ka on talve ja külmade ilmade tõttu kõige suuremad vajadused põgenike majutuse ja  külmades oludes vajaliku järgi.

Ukraina sisepõgenike arv on pidevalt kasvanud ja jõudnud 550 000ni. Kokku on konflikti jooksul pidanud kodudest lahkuma umbes miljon inimest, kolmandik neist on lapsed.

Tänasel jõululaupäeval ei saa unustada, et Eestist vaid pisut enam kui tuhande kilomeetri kaugusel käib sõda ja inimesed kannatavad. Samas suurem osa konflikti lõpetamise võimalustest on Venemaa käes, kes võiks seda ka lõpuks kasutada ja sõja lõpetada.