Vahemerest on saamas uus surnumeri tuhandete uppunud pagulaste tõttu

Euroopa Parlamendi liikme Urmas Paeti sõnul vajab Euroopa Liidult kiiret reageerimist ja senisest ühtsemat lähenemist pagulastega seonduv. “Ulatuslike konfliktide tõttu Euroopa vahetus naabruses on põgenikesurve ELile kiiresti kasvav, paljud pagulased hukkuvad teel Euroopasse ning ELil on jätkuvalt puudu terviklikust lähenemisest sellele kasvavale probleemile,” ütles ta.

Paet lisas, et vähem kui aastaga ületas näiteks Vahemere rohkem kui 150 000 pagulast, üle 3000 uppus. “Need on väga traagilised arvud, mis räägivad kiiresti kasvavast probleemist, aga ka sellest, et EL ei ole selle teemaga piisavalt tõsiselt tegelenud. Vahemerest on saamas uus surnumeri. Nii on ELi piirivalveagentuuri Frontexi eelarve väike ning suur koormus on üksikutel riikidel, näiteks Itaalial ja Maltal, kuhu Liibüa kaudu jõavad suured põgenikelained,” sõnas ta.

Paeti sõnul käsitles ka Euroopa Parlament detsembri lõpus pagulaste ja rändetemaatikat ning tegi ettepanekud pagulaste hukkumiste ärahoidmiseks Vahemerel ja terviklikuma lähenemise loomiseks. “Seal hulgas on oluline päästekohustuse täitmine ja võitlus inimkaubandusega ning ELi koordineeritud tegevus ja adekvaatne rahastamine pagulastega seotud küsimustes.”

Lisainfo:
urmas.paet@ep.europa.eu
www.urmaspaet.eu