Euroopa Parlament mõistis hukka Navalnõi tagakiusamise ja Vene inimõigusorganisatsioonide tembeldamise välisagentideks

Euroopa Parlament võttis täna vastu resolutsiooni, milles mõistis hukka Venemaa tegevuse ja valikulise õigusemõistmise Aleksei Navalnõi üle ning inimõigusorganisatsioonide ahistamise ja nende paneku nn välisagentide nimekirja.

Resolutsiooni ettevalmistamisel tegi Euroopa Parlamendi liige Urmas Paet ettepaneku lisada resolutsiooni punkt, mis mõistab hukka Vene inimõigusorganisatsioonide, seal hulgas Sahharovi Keskuse paneku välisagentide nimekirja. Ettepanek võeti vastu.

Urmas Paeti sõnul halvenevad Venemaal nii inimõiguste kui inimõiguste kaitsjate olukord. “Navalnõi kohtuasi on järjekordne näide selektiivsest kohtupidamisest. Ja samas jätkub inimõigusorganisatsioonide lisamine nn välisagentide nimekirja, mis teeb nende tegevuse sisuliselt võimatuks. Seetõttu tegin ettepaneku lisada ka välisagentide teema tänasesse resolutsiooni,” ütles ta tänasel europarlamendi istungil.

Paet lisas, et vahetult pärast seda, kui Euroopa Parlament andis üle Sahharovi inimõiguste auhinna, pandi Venemaal Sahharovi Keskus ja veel 20 organisatsiooni välisagentide nimekirja. “EL peab nendesse arengutesse suhtuma väga tõsiselt ning arvestama oma edasise Vene-poliitika kujundamises, et lisaks agressiivsusele naaberriikide suhtes, ahistab Vene võim ka omaenda ühiskonda,” sõnas ta.

Paet ütles ka täna Euroopa Parlamendis peetud kõnes, et Eesti politseiametnik Eston Kohver on jätkuvalt ebaseaduslikult Moskva vanglas. “Ta tuleb viivitamatult vabastada ja lubada oma lähedaste juurde,” sõnas Paet.

Lisainfo:
urmas.paet@ep.europa.eu
www.urmaspaet.eu