Euroopa Parlament soovib kommunikatsioonikava Vene propagandakampaania tõrjumiseks

Euroopa Parlamendi liikme Urmas Paeti sõnul on Ida-Ukrainas vaherahu paraku sisuliselt lõppenud ning lahingud jätkuvad, kuigi ka viimastel päevadel rikuti vaherahu juba üle saja korra päevas. See nõuab ka Euroopa Liidult selget edasist tegutsemist.

Paet ütles, et viimasel täiskogu istungil võttis Euroopa Parlament vastu resolutsiooni, milles soovitakse, et Euroopa Komisjon valmistaks ette ja esitaks kahe kuu jooksul kommunikatsioonistrateegia Euroopa Liidule, ELi idapoolsetele naaberriikidele ja Venemaale suunatud Vene propagandakampaania tõrjumiseks.

Paeti sõnul nõuab Euroopa Parlament ka kiirema ja sisulisema tehnilise abi andmist, sealhulgas ekspertide rakendamist. “Ka tuletasime europarlamendi resolutsioonis meelde, et juba 2014. aasta juulis tühistas ELi Nõukogu Ukrainale kehtestatud relvamüügiembargo,” ütles ta.

Paet lisas, et praeguses olukorras peab Euroopa Parlament vajalikuks Venemaa suhtes kehtestatud piirangute jätkumist kuni Venemaa ei ole Ukrainas oma poliitikat muutnud.

“Euroopa Parlament nõuab resolutsioonis ELi sanktsioonide jätkamist ning rõhutab, et piirangute tühistamiseks on vajalik relvarahust kinnipidamine, kõigi Vene vägede ning Venemaa toetatud relvarühmituste ja palgasõdurite tingimusteta väljaviimine Ukrainast, kõigi vangide vabastamine ning Ukraina kontrolli taastamine kogu oma territooriumi, sealhulgas Krimmi üle,” ütles Paet.

Ta lisas, et kui Venemaa jätkab Ukraina destabiliseerimist, siis kutsutakse resolutsioonis Euroopa Ülemkogu rakendama täiendavaid piiravaid meetmeid ja laiendama nende kohaldamisala nii, et see hõlmaks ka tuumavaldkonda ja piiraks Venemaa suutlikkust teostada rahvusvahelisi finantstehinguid.

Lisainfo:
urmas.paet@europarl.europa.eu
www.urmaspaet.eu