Rahuvalvest ja Ukraina konfliktist

Ukraina konflikt vajab kiiresti otsest rahvusvahelist sekkumist, milleks kõige loogilisem oleks püüda jõuda uue relvarahuni ning seejärel lubada riiki ÜRO rahuvalvejõud. Selle eeldus on muidugi, et Venemaa ei vetosta vastavat otsust ÜRO Julgeolekunõukogus. See samm võimaldaks vägivalla peatada ja lõpetada Ukraina edasised territooriumikaotused.

Samas ei ole see tõenäosus kuigi suur, sest Venemaa soovib Ukrainat nõrgestada seni, kuni see riik loobub ELi suunas liikumisest.

Kui õnnestuks aga vägivalla peatada, siis oleks ka alust lootuseks pidada tegelikke poliitilisi kõnelusi, et konflikt lõpetada ning, et Ukraina saaks ise teha edasised valikud oma tuleviku osas.

Ka Euroopa Liidu missiooni loomine võiks aidata kaasa olukorra leevendamisele, kuid suure tõenäosusega ei laseks konflikti üks osapool Venemaa ELi missiooni oma kontrolli all olevale alale.

Seega tuleb Euroopa Liidul juba sel neljapäeval välisministrite kohtumisel teha uued konkreetsed otsused mõjutamaks Venemaad uut rünnakulainet Ukrainas peatama.