Euroopa Parlament nõudis oma resolutsioonis Eston Kohveri viivitamatut vabastamist

Euroopa Parlament võttis täna Strasbourgis vastu resolutsiooni, milles käsitletakse Venemaa olukorda viimase aja traagiliste arengute taustal.

Resolutsioonis mõistab Euroopa Parlament hukka ka Eesti kaitsepolitsei ametniku Eston Kohveri röövimise Eesti territooriumilt ja Venemaale viimise ning nõuab Venemaa võimudelt Kohveri viivitamatut vabastamist ja Eestisse lubamist.

Eston Kohver on Venemaa vanglas kaotanud pool aastat oma elust. Ta tuleb koheselt vabastada ja koju oma lähedaste juurde lubada. Rahvusvaheline kogukond peab Kohveri vabastamisele järjepidevalt tähelepanu juhtima kuni tal võimaldatakse koju naasta.

Juhtisin Euroopa Parlamendis ka tähelepanu Ukraina piloodi Nadja Savtšenko illegaalsele vahistamisele Ukrainas ning tema Venemaale viimisele, kus ta siiani vahi all on.

Samas resolutsioonis mõistis Euroopa Parlament tugevalt hukka Venemaa opositsiooniliidri Boris Nemtsovi tapmise, nimetades seda kõige märkimisväärsemaks poliitiliseks mõrvaks Venemaa lähiajaloos ning nõudis tema mõrva sõltumatut uurimist.

Nemtsovi mõrv kõigest mõne sammu kaugusel Kremlist on šokeeriv ning annab meile ettekujutuse Venemaal valitsevast vaenulikust õhkkonnast, mida opositsioon ja kodanikuühiskond selles riigis taluma peavad. Vaenulikkust aitab õhutada Venemaa aktiivne propagandategevus, mis on suunatud nii Vene ühiskonnale kui ka teistele riikidele. Europarlamendi liikmed avaldasid resolutsioonis muret inimõiguste jätkuva halvenemise üle Venemaal. Mitmed Vene ajakirjanikud ja intellektuaalid on pidanud maksma väga kõrget hinda inimõiguste ja sõnavabaduse eest seismisel. EL peab leidma võimalusi, kuidas aktiivsemalt toetada Vene kodanikuühiskonda.

On ka kahetsusväärne, et Venemaa ei tee endiselt piisavalt koostööd Malaisia reisilennuki allatulistamise sõltumatus ja rahvusvahelises uurimises. Ka selle kuriteo eest vastutajad tuleb võimalikult kiiresti välja selgitada.