Nepali maavärina tagajärgedega tegelemisel tuleb õppida Haiti kurvast kogemusest

Euroopa Liidul peab valmima pikaajaline kava, et toetada maavärinas tugevalt kannatanud Nepali. Vältida tuleb Haiti maavärina tagajärjel kujunenud olukorra kordumist, kus viis aastat pärast maavärinat elab ikka veel 80 000 inimest telkides.

Liitusin Euroopa Parlamendi liikmete arupärimisega Euroopa Komisjonile seoses ELi plaanidega tagada humanitaarabi maavärinast räsitud Nepali toetamiseks ka pikemas perspektiivis.

Maavärin Nepalis oli viimase 80 aasta rängim selles piirkonnas ning ühtlasi ka üks viimaste aastate raskemaid looduskatastroofe. Maavärin mõjutas kokku üle 8 miljoni inimese elu, mis on neljandik kogu piirkonna rahvastikust. Terved külad on hävinud ning piirkonna elanikel on puudus nii toidust kui veest. Maavärina tõttu sai surma üle 6000 inimese ning ligi 10 000 on viga saanud. Lisaks vajab umbes 100 000 last kiiremas korra humanitaarabi.

Euroopa Liidul peab olema plaan Nepali abistamiseks ka pikemas perspektiivis, sest sellistest purustustes üle saamine võtab kauem kui mõned kuud. Selle näiteks on Haiti. Vaatamata sellele, et Haiti maavärinast on möödas juba viis aastat, elab ikka veel 80 000 inimest telkides. Sellest tulenevalt otsustas rühm eurosaadikuid küsida Euroopa Komisjonilt, milliseid meetmeid kavatseb EL kasutusele võtta, et tagada Nepalile humanitaarabi andmine ka pikemas perspektiivis.