Euroopa Liidu idapartnerluse tippkohtumisel ei tohi lasta läbi kukkuda

Eelseisva ELi idapartnerluse tippkohtumise suurim risk on oht tekitada parterriikides, eelkõige Ukrainas ja Gruusias pettumust, sest midagi konkreetset ei otsustata.

Tippkohtumine toimub Riias 21. ja 22. mail. Sellel on mõtet vaid siis kui suudetakse ka midagi otsustada. Eelkõige kuidas ELi ja idapartnerlusriike, eelkõige Ukrainat, Moldovat ja Gruusiat ELiga lähendada.

Kõige tugevam sõnum peaks olema viisavabaduse kehtestamise konkreetse aja määramine, kuid praegu näib, et seda Riia tippkohtumiselt ei tule. Ka pole ELis jätkuvalt üksmeelt idapartnerlusriikide ELi perspektiivi suhtes. Seega on oluline risk, et niigi keerulisel ajal tekitab idapartnerluse tippkohtumine pettumust, sest midagi konkreetset ei otsustata.

Viisavabaduse konkreetse aja määramine on Ukrainale ja Gruusiale väga vajalik. Aasta tagasi sai viisavabaduse Moldova ning selle aja jooksul on 75 000 Transdnistria elanikku võtnud Moldova kodakondsuse. Seega on viisavabadusel ELiga ka oluline poliitiline mõju.

EL peab suutma idapartnerluse tippkohtumise ebaõnnestumist vältida ning kõige selgem võimalus oleks teha otsus viisavabaduse osas Ukraina ja Gruusiaga. Üksmeel tuleks saavutada ka ELi perspektiivi osas.

Advertisements

Lisa kommentaar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Muuda )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Muuda )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Muuda )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Muuda )

Connecting to %s