EL saab Ukrainat toetada ka viisavabadusega

Ütlesin eile õhtul Kiievis kohtumisel Ukraina peaministri Arseni Jatsenjukiga, et Ukraina toetamiseks peaks Euroopa Liit otsustama viisavabaduse Ukraina kodanikele ning mitte välistama ELi perspektiivi, kui Ukraina tulevikus selleks tingimused täidab.

Ukraina peaminister andis ülevaate riigi keerulisest julgeoleku- ja majandusolukorrast. Tema sõnul on elukallidus Ukrainas kiiresti tõusnud, grivna devalveerub ning riik vajab jätkuvalt suurt rahandus- ja kaitseabi.

Jatsenjuk kinnitas, et Ukrainas on alanud võitlus korruptsiooniga ning ette valmistamisel on suurem erastamislaine.

Ukraina suurim probleem Venemaa käitumise ettearvamatus ning Ukraina ei välista, et järgneda võib uus pealetung. Ukraina loodab, et Euroopa Liit jääb Venemaa suunal ühtseks ega lase end lõhestada ning Venemaa-suunalised sanktsioonid jäävad jõusse kuni Vene agressiivse tegevuse lõpetamiseni. Iga päev konflikti jätkumist on kurnav ka rahaliselt ning peletab riigist investeeringud.

Väga oluline on, et EL oleks Venemaa-poliitikas järjekindel ega unustaks sanktsioonide kehtestamise põhjuseid, mis pole kuhugi kadunud. Praegu tuleks anda aga Ukrainale viisavabadus, et anda järgmise nädala idapartnerluse tippkohtumisele mingigi sisu ning ära hoida pettumust.

Täna külastame Mariupolit ja teisi vaherahu kontrolljoone piirkondi.

Olen Ukrainas Euroopa Parlamendi Ukraina sõprusrühma viieliikmelise delegatsiooniga.