Euroopa Liit vajab infot äärmusrühmituste kasutuses olevate ja reisilennukeid ohustavate relvasüsteemide kohta

Euroopa Liit vajab adekvaatset infot, kas ja millistel illegaalsetel relvarühmitustel lisaks Venemaa toetatud nn Donbassi separatistidele võivad olla reisilennukeid ohustavad relvasüsteemid.

Eelmisel suvel avaldati Ukraina kohal allatulistatud Malaisia reisilennuki tragöödia puhul imestust, et nn separatistide kasutuses on relvad, mille laskekõrgus võimaldab alla lasta normaallennukõrgusel lendavaid reisilennukeid. Paraku ei pruugi see olla ainuke piirkond, kus illegaalsetel üksustel on sellised relvad. See risk võib olla ka näiteks ISILi kontrollitavate alade kohal.

Sellest tulenevalt küsisin Euroopa Komisjonilt, kas ja millised andmed on ELil selliste relvasüsteemide sattumisest äärmusrühmituste või teiste illegaalsete grupeeringute kätte, nagu näiteks ISIL või mõni muu, mis suudaksid normaallennukõrgusel lendavaid reisilennukeid tabada. Samuti küsisin Euroopa Komisjonilt, mida on sellise infoga ette võetud ning kas ja mil määral on sellist infot ja erinevates kriisipiirkondades valitsevat olukorda arvesse võetud Euroopa Liidu lennufirmade tegevuses ja lennumarsruutides.