Parvlaevaliikluse põhieesmärk ei saa olla laevanduse ajaloo tutvustamine

Hiiumaad mandriga ühendama jäetud St Ola ja Regula on tublid ja väärikad 44aastased laevad, kuid vaid nende liinile jätmine ei ole hiidlaste ega Hiiumaa külaliste suhtes aus. Tegelikult on see alatu. Parvlaevaliikluse korraldamise lepingus oli selgelt kirjas, et aastaks 2009 pidi Saaremaa Laevakompanii tooma Hiiumaa-liinile uue laeva, mida ka tehti. 2009. aastast kuni viimase ajani oli parvlaevaliikluse kvaliteeti ja mainesse palju panustatud, mis andis ka tulemusi. Seda enam on kahju, et viimaste arengutega on see nullitud.
Uus laev peaks Hiiumaa-liinil sõitma ka praegu. Rääkida juttu, et 2009 ju uus laev toodi ning lepingut Hiiumaa-nimelise parvlaeva äraviimisega ei rikutud, on pehmelt öeldes küüniline. Iga selgelt mõtlev inimene saab aru, et lepingu mõte oli, et uus laev Hiiumaa-liinile tuleb ja jääb, mitte et see etteteatamata ja suvalisel hetkel asendatakse ligi pool sajandit vana alusega ja kõik on justkui ikka korras. See lihtsalt pole nii.
Nii on parvlaevandus kukkunud tagasi eelmise sajandi lõpuaegadesse. Kas keegi kujutaks ette, et üleöö asendataks liinibussid taas pool sajandit vanade Ikaruside või lennukid aastakümneid vanade eelkäijatega ja uued rongid aastakümnetetaguste puupinkidega rongidega. See poleks lihtsalt võimalik ühegi tõsise teenuseosutaja puhul, aga parvlaevanduses millegipärast on. Sest hiidlased, saarlased ja saarte külalised on lihtsalt sundseisus. Eestis ei tohiks olla aga ükski piirkond valikuta ja sundseisus. Meie supermoodsas e-riigis ei peaks keegi ootama pääsu riigi suuruselt esimesele ja teisele saarele või neilt mandrile tunde ja tunde, et siis teha ülesõit 1971. aastal ehitatud sõidukiga. See on liiga suur aja- ja närvide kadu ning seab Hiiumaa ja Saaremaa võrreldes teiste Eesti piirkondadega veelgi ebavõrdsemasse seisu.
Hiidlased ja saarlased on kannatlik rahvas, aga praegusel juhul pole see kannatlikkus õigustatud. Paljude inimeste elukvaliteet on saanud löögi ning jutt sellest, et võibolla rohkem kui aasta pärast tulevad taas uued laevad, seni kannatage, pole tõsine jutt. Lepingujärgsete nn uute laevade liinilt äraviimine ja tuhandete inimeste aja raiskamine tundidepikkustes ootejärjekordades ei saa olla aastal 2015 midagi, millega lihtsalt leppida.
Laevanduse ajaloo tutvustuseksperiment Hiiumaa-suunal tuleks nüüd lõpetada ning taastada normaalne nüüdisaegne teenus. Vastasel korral võiks Meremuuseum selle liini Saaremaa Laevakompaniilt üle võtta, sest laevanduse ajaloo tutvustamisel on nad kindlasti pädevamad. Kuigi ka see jätab vastuseta küsimuse, kuidas võib mõnedes Eesti piirkondades elavate inimeste elukvaliteeti lõdva randmega üleöö kahjustada.