Põgenikekriisile lahenduste mitteleidmine suurendab pingeid ELi liikmesriikide vahel

Eileõhtune Euroopa Liidu siseministrite kohtumine valmistas Euroopa Komisjonile, ÜRO põgenikeorganisatsioonile ja paljudele ELi liikmesriikidele pettumuse, sest põgenikekriisile toimivat lahendust ei leitud.

Tänasel Euroopa Parlamendi väliskomisjoni kohtumisel Euroopa Komisjoni liikmete Federica Mogherini ja Dimitris Avramopoulosega ning ÜRO põgenikeorganisatsiooni juhi António Guterresega tuli selgelt välja tõsine pettumus mõnede liikmesriikide osas, kes eile Euroopa Komisjoni ettepanekud põgenikekriisi leevendamiseks tagasi lükkasid.

See tähendab, et põgenikekriis süvendab pingeid ELi liikmesriikide vahel edasi ning üksmeele puudumine põgenikekriisile inimliku lahenduse leidmise osas hakkab edasi kanduma ka teistesse ELi valdkondadesse. Ainult üksmeel ELis võimaldab edasi minna nii edasiste aastate eelarvetega, millest osad riigid saavad rohkem ja teised maksavad rohkem, kui ka julgeolekupoliitiliste küsimustega.

Seoses põgenikekriisist tingitud piirikontrolli taastamisega osadel ELi sisestel piirilõikudel on kasvav surve ka Schengeni süsteemile ja isikutevabale liikumisele. ELi seesmise lõhenemise saab peatada kiire kokkulepe põgenikekriisi lahenduste osas, et kõik liikmesriigid tunnetaksid teiste tuge neile keerulises olukorras.