Boris Nemtsovi kandidatuuri esitlemisest Sahharovi auhinnale Euroopa Parlamendis

Esitlesin Euroopa Parlamendi väliskomisjonis Boris Nemtsovi kandidatuuri Sahharovi auhinnale. Kandidatuuri esitas Euroopa Parlamendi liberaalide ehk ALDE fraktsioon.

Nemtsov väärib postuumselt Sahharovi auhinda, sest võitles rahumeelse, demokraatliku ja inimõigusi austava Venemaa eest. Opositsiooniliidrina ja inimõiguste aktivistina tegeles Nemtsov korruptsiooni ja poliitilise võimu kuritarvitamise vastase võitlusega.

Boris Nemtsov oli demokraatia eest võitleja, kes mõrvati veebruaris Kremli kõrval mõned nädalad pärast seda kui ta hakkas koostama raportit, mis pidi tõestama Venemaa relvajõudude osalemist Ida-Ukraina konfliktis.

Sahharovi auhinna andmine saadaks ka tugeva signaali Venemaale ning oleks toetus Vene kodanikuühiskonnale, kes võitleb demokraatlike muutuste eest Venemaal. Nemtsovi tapmine oli šokeeriv, suurendas hirmuõhkkonda ühiskonnas ning näitas, kuivõrd vaenulik õhkkond valitseb kõikide võimukriitiliste inimeste suhtes. Auhinna andmisega saaksime näidata, et me ei unusta Nemtsovi pärandit ning aitaksime toetada sealset vähest kodanikuühiskonda.

Kui Sahharovi auhind antaks postuumselt Boris Nemtsovile, siis toetuse saaks Nemtsovi Sihtasutus, mille hiljuti lõi tema tütar ning mille eesmärk on toetada Vene kodanikuühiskonda võitluses rahumeelse ja demokraatliku Venemaa eest.

Euroopa Parlament tunnustab Sahharovi auhinnaga isikuid, kes on väljapaistval moel aidanud kaasa võitlusele inimõiguste eest. Auhinda antakse välja 1988. aastast.