EL peab võtma tugeva poliitilise initsiatiivi lahenduste pakkumisel Süüria sõja lõpetamiseks

Euroopa Liit peab välja tulema letargiast, kus ta viimased aastad Süüria küsimuses on olnud, ning võtma selge poliitilise initsiatiivi lahenduste pakkumisel sõja lõpetamiseks.

See, et Venemaa on asunud Süürias tegutsema ei tohiks olla üllatus kellelegi. Oleme olnud liiga palju üllatunud Venemaa käitumise osas viimastel aastatel, olgu see siis sissetung Gruusiasse, Krimmi annekteerimine, sissetung Ukraina idaossa – nüüd siis sekkumine Süürias. Seni kuni EL arutab, analüüsib ja mõtleb, peame lahendama suurimat pagulaskriisi. See on otsene Süürias toimuva tulemus, kus inimesed põgenevad nii Assadi kui ISILi eest.

Tuleb panustada lennukeelutsoonide loomisse ja Süüria põgenike abistamiseks kutsuda kiiresti kokku doonorkonverents.

On fakt et Venemaa ründab kõiki, kes on Assadi vastu, mitte vaid ISILit. Terrorismiga võitlemine ei tähenda aga opositsiooni ja tsiviilelanike hävitamist. Türgi ehk NATO õhuruumi korduv rikkumine Vene lennukite poolt ei ole aktsepteeritav.

Ei tohi unustada, et Venemaa soov end globaalselt kehtestada ei saa tulla Ukrainas toimuva unustamise hinnaga. Ükskõik millised võimalikud kokkulepped Venemaaga Süüria sõja peatamiseks ei tohi kahjustada põhimõttekindlust Vene agressiooni lõpetamiseks Ukrainas.

Eeldus mingisugusekski toimivaks lahenduseks Süürias sõja lõpetamiseks on vaid koostöös, mitte Vene globaalse vastasseisu ambitsioonide rahuldamises Süüria rahva arvel. Tegelikult peab Venemaa, ELi ja läänemaailma eesmärk Süürias olema ühine – lõpetada sõda, eemaldada ISIL ja võimaldada inimestel oma kodudesse tagasi pöörduda.