Nord Streami laiendamine on vastuolus kavaga suurendada Euroopa energiajulgeolekut

Euroopa Parlament arutas eile hilisõhtul Strasbourgis täiskogu istungil Vene Gazpromi kava laiendada Nord Streami gaasitoru projekti ning rajada uued ühendused.

Arvestades praegust rahvusvahelist olukorda ja ELi eesmärki suurendada oma energiajulgeolekut ning vähendada energiasõltuvust Venemaast, siis on antud plaan vastupidine nendele eesmärkidele. Venemaa kasutab energiat ka poliitilise relvana ning praegused Nord Streami laiendamise plaanid on negatiivne uudis Ukrainale, kuivõrd arvestatav osa Venemaalt imporditud gaasist jõuab Euroopasse läbi Ukraina.

Juba suvel juhtisin oma arupärimises Euroopa Komisjonile tähelepanu Vene riikliku gaasifirma Gazprom ning kolme ELi riikide ettevõtte Shell, E.ON ja OMV kokkuleppele laiendamaks Nord Streami gaasitoru projekti.

Energiajulgeolek on üks ELi peamisi prioriteete. Energialiidu raamstrateegia kohaselt on energiavarustuse mitmekesistamine määrava tähtsusega, et tagada turvaline energiavarustus ELi kodanikele ja ettevõtetele. Selles kontekstis on EL eelkõige pühendunud gaasitarnijate ja tarnekanalite mitmekesistamisele. Gazpromi osakaalu kasv ELi turul on nende põhimõtetega vastuolus.

 

Advertisements

Lisa kommentaar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Muuda )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Muuda )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Muuda )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Muuda )

Connecting to %s