Eesti ja Briti laevakaitsjate juhtum on vaja hoida pideva rahvusvahelise tähelepanu all kuni meeste vabanemiseni Indiast

Eesti ja Briti kodanikest laevakaitsjate vabastamiseks Indiast on vaja hoida teemat pidevalt rahvusvahelise tähelepanu all ning käsitleda seda ka Euroopa Liidu ja India kohtumistel ning suhtluses.Seetõttu tegin taas Eesti ja Briti kodanike Indiast vabastamise teemalise pöördumise Euroopa Liidu välisasjade kõrgele esindajale Federica Mogherinile.

Federica Mogherini vastas, et EL jälgib laevakaitsjate juhtumit ning on tõstatanud selle küsimuse India esindajatega.

“EL on jälginud laeva Seaman Guard Ohio pardal olnud Eesti ja Ühendkuningriigi laevakaitsjate juhtumit regulaarsete kontaktide kaudu Eesti ja Ühendkuningriigi valitsusega ning on tõstatanud selle küsimuse India esindajatega,” ütles Mogherini oma vastuses mulle.

Ta lisas, et 1. juulil kuulutas India ülemkohus, et ei võta Eesti laevakaitsjate juhtumit menetlusse ja saatis selle tagasi Tamil Nadu osariigi menetlevale kohtule. “Jääb loota, et juhtum leiab kiire lahenduse ilma, et menetlust veel kord edasi lükataks. EL jätkab olukorra jälgimist,” lisas Mogherini.

Saatsin ka suvel Euroopa Komisjonile arupärimise, milles küsisin komisjoni edasiste sammude kohta Eesti ja Suurbritannia kodanikest laevakaitsjate koju aitamisel, sest protsess oli taas takerdunud.

Kuni Eesti ja Briti kodanikud pole taas kodumaal, tuleks kaaluda ka muude Euroopa Liidu ja India suhete valdkondadega edasiliikumise ning uute lepete külmutamist.