Boriss Nemtsov Sahharovi auhinna finalistide seas

Tänasel Euroopa Parlamendi väliskomisjoni, arengukomisjoni ja inimõiguste allkomisjoni hääletusel selgusid Sahharovi auhinna kolm finalisti, kelle hulgas on ka Venemaa opositsioonipoliitik Boriss Nemtsov. Nemtsovi kandidatuuri esitas Euroopa Parlamendi liberaalide ehk ALDE fraktsioon.

Nemtsov väärib Sahharovi auhinda, kuigi paraku postuumselt. Nemtsov võitles rahumeelse, demokraatliku ja inimõigusi austava Venemaa eest. Opositsiooniliidrina ja inimõiguste aktivistina tegeles ta korruptsiooni ja poliitilise võimu kuritarvitamise vastase võitlusega.

 

Kui Sahharovi auhind antaks postuumselt Boris Nemtsovile, siis toetuse saaks Nemtsovi Sihtasutus, mille hiljuti lõi tema tütar ning mille eesmärk on toetada Vene kodanikuühiskonda võitluses rahumeelse ja demokraatliku Venemaa eest.

 

Lisaks Nemtsovile on Sahharovi auhinna finalistideks Saudi Araabia blogija Raif Badawi ja Venezuela poliitvangid ja demokraatlik opositsiooniliikumine, keda koondab Mesa de la Unidad Democrática. Kolme finalisti hulgast valib laureaadi EP esimeeste konverents.

 

Euroopa Parlament tunnustab Sahharovi auhinnaga isikuid, kes on väljapaistval moel aidanud kaasa võitlusele inimõiguste eest. Auhinda antakse välja 1988. aastast.