EL peab Indiaga Eesti ja Briti laevakaitsjate vabastamiseks tõsisemalt suhtlema

Ütlesin oma eileõhtuses kõnes Euroopa Parlamendi täiskogu istungil Brüsselis, et Euroopa Liit peab Indiaga senisest tõsisemalt suhtlema kuni Eesti ja Briti laevakaitsjad saavad võimaluse koju naasta.

Eesti ja Briti kodanikest laevakaitsjad on olnud India võimude poolt praeguseks juba kaks aastat kinni peetud. Ühtegi süüdistust nende suhtes jõus ei ole. See on vastuvõetamatu, et ELi partnerriik India ELi kodanikke nii kohtleb ega lase neil kodumaale tagasi pöörduda.

Eesti ja Briti laevakaitsjate vabastamist tuleb käsitleda kõigil ELi ja India kohtumistel kuni neil tekib lõpuks võimalus kodumaale tagasi pöörduda.

Arvestades seda, et ELi kodanikud on juba nii pikka aega Indias kinni, siis peab EL senisest selgemalt seisma oma kodanike vabastamise eest. Euroopa Komisjon peaks esitama ettepanekud mõnede ELi ja India ühisprogrammide ja lepete külmutamise kohta kuni Eesti ja Briti kodanikele tagatakse võimalus koju naasta. Arvestades, et nad on juba kaks aastat olnud oma lähedastest eemal ning India pole pööranud ELi, Suurbritannia ja Eesti pöördumistele piisavat tähelepanu. EL ei tohi oma kodanike sellist kohtlemist pealt vaadata.