MH17 lennutragöödia algpõhjus oli Venemaa agressioon Ukrainas

Ütlesin oma kõnes Euroopa Parlamendi täiskogu istungil Brüsselis, et Malaisia reisilennuki MH17 tragöödia esmane põhjus oli Venemaa agressioon Ukrainas.

Malaisia reisilennuki MH17 allatulistamine avas mitmete ühiskondade silmad Venemaa agressiooni suhtes Ukrainas. 298 inimest kaotas oma elu. Nüüdseks on meil käes selle kuriteo uurimise tulemused. Lend tulistati alla Vene päritolu raketiga, mis tulistati välja Ida-Ukrainast nn separatistide kontrollitud aladelt. See raport toob neid sammu võrra lähemale süüdlaste väljaselgitamisele ja nende vastutusele võtmisele. Sealjuures ei tohi ka poliitiline vastutus kuhugi hajuda.

Venemaa käitumine lennuki allalaskmise uurimise jooksul on olnud kummaline. Venemaa vetostas Malaisia reisilennuki allatulistamise uurimiseks ÜRO rahvusvahelise tribunali loomise ning on tegelenud hoopis oma versiooni koostamisega.

EL peaks veelkord nõudma rahvusvahelise tribunali loomist kurjategijate leidmiseks ja karistamiseks.

Me ei tohiks unustada, et MH17 lennutragöödia sai võimalikuks ainult Venemaa agressiooni pärast Ukrainas. See agressioon kestab ning iga päev toob kaasa uusi ohvreid ja põgenikke.