Sanktsioonide lõpetamisele peab järgnema Valgevene ühiskonna vabaduste suurenemine

Euroopa Liidu otsus lõpetada oluline osa Valgevene suhtes kehtinud sanktsioonidest peab suunama Valgevenet vabadusi suurendama.

Euroopa Liit ei tohi lasta end aga Valgevenel manipuleerida ning vaja on põhimõttelisi muutusi Valgevene ühiskonna avanemisel.

Sanktsioonide olulisele vähendamisele eelnenud Valgevene otsus vabastada kuus poliitvangi oli hea uudis, kuid samas pole selline olupoliitiline samm Valgevene puhul midagi uut.

Teame juba varasemast, et Valgevenes vabastatakse poliitilisi kinnipeetuid siis, kui on vaja midagi saada Euroopa Liidult. See on Valgevenes saanud käitumismustriks, et osa poliitvange vabastatakse ja mõni aeg hiljem vahistatakse järgmised. Sellest ei saa lasta end enam ära petta. Valgevene peab tegema palju rohkem demokraatia ja kodanikuõiguste olukorra parandamiseks.

Ühtlasi on vaja viisalihtsustust ELi ja Valgevene vahel. Valgevene elanike reisimise lihtsustamine ELi on parim viis tutvustada Euroopa väärtusi.

Valgevene on jäänud Euroopas ainsaks riigiks, mis rakendab karistusena surmanuhtlust. Jätkame ka tulevikus sellele probleemile tähelepanu juhtimist, kuni Valgevene otsustab surmanuhtluse kaotada.