Venemaa kaudu Euroopasse pürgivatele põgenikele peaks varjupaika ennekõike andma Venemaa ise

Esinesin USA Columbia ülikooli rahvusvaheliste suhete osakonnas ettekandega, milles nentisin, et põgenike liikumisteed Lähis-Idast Euroopasse on muutumises ning kasvamas on Venemaa kaudu kulgev suund.

Algselt oli kõige enim kasutatav teekond Liibüast Itaaliasse, kuid see oli väga ohtlik pika Vahemerd ületava osa tõttu. Seejärel liikus peamine voog lühema mereteega Türgi-Kreeka suunale, kuid ka see on keerukas ja mere tõttu ohtlik ning nüüd on näha Venemaa kaudu kulgeva teekonna tähtsuse kasvu.

Teekond Venemaa kaudu on põgenikele kõige ohutum, sest merd ei ole vaja ületada. Seni on Venemaa kaudu liigutud peamiselt Norrasse ja Soome, kuid tähelepanelikud peavad olema ka teised Venemaa naaberriigid. Venemaast võib saada Türgi kõrval järgmine Lähis-Ida põgenike transiitriik.

Venemaa on põgenikele turvaline riik ning Euroopa Liidu ja Venemaa vahel on sõlmitud ka kolmandatest riikidest pärit immigrantide tagasivõtu leping. Seetõttu peaks Venemaale jõudnud põgenikele varjupaika andma ennekõike Venemaa ise.