Süüria sõja viie aasta jooksul on 115 000 last sündinud põgenikena

Sel nädalal möödub viis aastat Süüria kodusõja algusest, milles suurimaks kaotajaks on Süüria lapsed, kes on pidanud üles kasvama hirmu, vägivalla, meeleheite ja ebastabiilsuse õhkkonnas. 115 000 Süüria last on sündinud põgenikena.

3,7 miljonit Süüria last on sündinud pärast Süüria sõja algust 2011. aastal. Nad pole näinud midagi peale sõja ja vägivalla, on suur risk, et neist saab kadunud põlvkond.

ÜRO Lastefond (UNICEF) avalikustas sel nädalal raporti, milles tõdetakse, et ükski Süüria piirkond pole lastele turvaline. Kokku on sõjast mõjutatud üle 8,4 miljoni Süüria lapse, mis on 80% kõigist Süüria lastest. Ainuüksi eelmisel aastal sooritati laste suhtes Süürias 1500 ränka rünnakut, kolmandik hukkunud lastest tapeti koolis või kooliteel.

Suur probleem on ka see, et praeguseks viis aastat kestnud sõja järel pole 2,8 miljonil lapsel ligipääsu haridusele. Konflikti osapooled värbavad lapsi oma ridadesse. Samal ajal suletakse koole ja koole rünnatakse. UNICEFi andmetel rünnati möödunud aastal koole enam kui 40 korral.

Samuti ohustavad Süüria lapsi mitmed haigused ja eluks vajaliku nappus. Haigused, millest suudeti varem juba praktiliselt vabaneda, on Süürias taas levima hakanud, nende hulgas lastehalvatus.

Kui Süürias kodusõda ühel hetkel lõppeb, on just noorel põlvkonnal oluline roll riigi ülesehitamisel. Peame kaasa aitama sellele, et Süüria lastel säiliksid unistused ja usk paremasse homsesse. Rahvusvahelisel kogukonnal on kohustus tagada Süüria laste õiguste kaitse, humanitaarabi jõudmine abivajajateni ning ligipääs haridusele.