Rohingjade olukorrast Myanmaris

Kutsun koos kolleegidega Euroopa Parlamendist parlamendi presidenti Antonio Tajanit Myanmari liidrilt Aung San Suu Kyi’lt Sahharovi auhinda tagasi võtma.

Üle 30 aasta on Euroopa Parlament Sahharovi auhinnaga tunnustanud inimesi ja gruppe, kes on andnud panuse inimõiguste eest võitlusse üle kogu maailma. Inimõiguste eest seismine on olnud üks Euroopa Liidu aluspõhimõtteid. Järgmisel kuul anname auhinna Oleg Sentsovile, kes ei saa ise küll auhinda vastu võtta, kuivõrd ta on jätkuvalt vangis.

Arvestades nende kuritegude ulatust, mida Myanmari sõjavägi on Aung San Suu Kyi silme all rohingjade suhtes läbi viinud, ei näe ma teist võimalust, kui see auhind temalt tagasi võtta. Jah, 1990ndate aastate alguses uskusime temasse kui inimõiguste eest võitlejasse, kuid paraku paarkümmend aastat hiljem on temast saanud rohingjade genotsiidi vaikiv pealtvaataja ning õigustaja.

Rohingjade suhtes on Myanmari armee läbi viinud genotsiidi ja üle miljoni inimese on seetõttu põgenenud naaberriiki Bangladeshi. Nüüd aga ohustab neid sundkorras Myanmari naasmine vaatamata jätkuvale ohule.

Ühtlasi juhin tähelepanu sellele, et septembri lõpus võttis Kanada valitsus Suu Kyi’lt ära aukodaniku staatuse ning alles hiljuti võttis Amnesty International temalt ära veendumuste vabaduse suursaadiku auhinna.