Vene-vastased sanktsioonid ei tohi Euroopa Liitu lõhestada

Seoses Ukraina-vastase agressiooniga kehtestatud Venemaa-vastased sanktsioonid on pingestamas ka Euroopa Liidu liikmesriikide suhteid.

Sanktsioonid pole eesmärk omaette, kuid et poliitilised ja diplomaatilised ponnistused pole andnud tulemusi Venemaa käitumise mõjutamisel, siis ainuke mõjutusvahend, mida EL veel kasutada saab, on sanktsioonid. Nende mõju on aga pikaldane ning seetõttu võib täheldada mõningates liikmesriikides ja poliitikutes rahutust, et kas sanktsioonid on ikka õige tee.

Samas ühtki paremat võimalust Venemaa mõjutamiseks agressiivset poliitikat lõpetama pole keegi välja pakkunud. Nii kaua kui on alles põhjused, miks sanktsioonid kehtestati, ei ole õige neid ka muuta. Lähtuda tuleb eesmärgist – ja see on rahu Ukrainas ning kogu Euroopas. Piiride vägivaldset muutmist ja agressiooni teise riigi vastu ei ole võimalik aktsepteerida.

Praeguses julgeolekuolukorras on eriti oluline, et EL hoiaks ühte ning tugevdaks ühtset välis- ja julgeolekupoliitikat. EL peab olema otsustes järjekindel ning tuleb aru saada, et rahul ja julgeolekul on paraku oma hind. Praegu on selleks hinnaks sanktsioonid, eesmärgiga mõjutada Venemaad agressiivsust ohjeldama..