Serbia ühised sõjaväeõppused Venemaaga on ELi kandidaatriigile sobimatud

Serbia peaks täpsemalt määratlema, kui tõsiselt soovitakse liitumiskõnelusi Euroopa Liiduga jätkata, sest viimaste nädalate Serbia käitumine eristub oluliselt ELi ühtsest välis- ja julgeolekupoliitilisest joonest.

IMG_0635-0.JPG

Viimane kummaline näide Serbia käitumisest reedesed ühised sõjaväeõppused Venemaaga. Sõnades Euroopa Liitu pürgida sooviv Serbia viib oma territooriumil läbi Venemaaga ühiseid sõjaväeõppusi ajal, kui EL on kehtestanud Venemaa suhtes seoses Ukraina-vastase agressiooniga piirangud. Ka on õppused NATOsse ja ELi kuuluva naaberriigi Horvaatia piiri läheduses, mis on vägagi kummaline.

Need on esimesed Serbia-Vene ühisõppused viimase üheksa aasta jooksul. “Seega on ka küsimus, miks selline ajastus ajal, kui EL üritab Venemaad survestada lõpetama agressiooni Ukrainas.

Serbia pole ühinenud EL kandidaatriigina ka ELi sanktsioonidega Venemaa suhtes ning eelmisel kuul külastas Belgradi suurejooneliselt Vene president. Kõik see tekitab olulisi küsimusi, millistest väärtustest ELi kandidaatriik Serbia lähtub ja kuidas selles olukorras saavad ELi laienemiskõnelused Serbiaga sisuliselt jätkuda.