Massilised vaherahu rikkumised Ida-Ukrainas võivad viia sõjategevuse uuele aktiviseerumisele

Tänasel Ukraina olukorra arutelul Euroopa Parlamendi täiskogu istungil Strasbourgis ütles Euroopa Parlamendi liige Urmas Paet, et Ukraina mure number üks on konflikt Ida-Ukrainas ning olukorra tõsidust kirjeldab see, et viimase 24 tunni jooksul on nn separatistid vaherahu rikkunud 84 korda.

Paeti sõnul on sõjaline aktiivsus taas kasvamas, olgugi, et vaherahu peaks justkui veel kehtima. “Ilma konflikti lõppemiseta jääb igal juhul häirituks kogu Ukraina areng. Konflikti lõpetamise võti Ida-Ukrainas on Venemaa käes,” lisas ta.

Paet ütles, et Ukraina saab aga nüüd ja kohe alustada põhjalikku võitlust korruptsiooni vastu ning ulatuslikku reformide läbiviimist. “ELi liikmesriikidel tuleks aga hiljemalt kevadeks ratifitseerida Ukrainaga sõlmitud assotsiatsioonileping, et see saaks jõustuda. Samuti on oluline hoida Ukrainale avatuna Euroopa perspektiiv,” sõnas ta.

Oma sõnavõtus rõhutas Paet vajadust aidata Ukraina konflikti tõttu kannatavaid inimesi. “Sajad tuhanded lapsed ei saa Ida-Ukrainas käia koolis, üle 600 000 inimese on sisepõgenikud ja inimesed hukkuvad ka praeguse vaherahu ajal. EL saab siin suurendada humanitaarabi ning jätkuvalt keskenduda kriisi poliitilise lahenduse leidmisele. Venemaa-vastaste sanktsioonide muutmisest ei ole midagi rääkida enne, kui sanktsioonide kehtestamise põhjused pole ära langenud,” ütles ta.

Lisainfo:
urmas.paet@europarl.europa.eu
www.urmaspaet.eu